Velika noč
Novice

Vesele velikonočne praznike

Velika noč je premakljiv praznik, ki pade na nedeljo po prvi polni spomladanski luni. Tako lahko Velika noč pade na kateri koli datum med 22. marcem in 25. aprilom.

Pust in Velika noč imata nekaj skupnega. Pust je praznik veselja in norčij, Velika noč pa praznik veselja in upanja. Skupno jima je to, da sta premakljiva praznika.

Velika noč simbolizira največji krščanski praznik. Kristjani praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih. Zaradi svoje simbolike je zanimiv tudi za ateiste, zato ga nemalokrat praznujejo tudi tisti, ki ne hodijo v cerkev. Čar je v običajih in navadah, ki imajo dolgo zgodovino. Škoda, da so se prenekateri že izrodili. Danes daje komercializacija starim običajem povsem drugačen prizvok, ne more pa pričarati tistega prijetnega vzdušja in pričakovanja, ki smo ga bili vajeni iz časov naših babic.

Veliki petek
Veliki petek je dan, ko velja strogi post, tako kot na pepelnično sredo, ko se je post pričel. Z otroci lahko obiščete enega od številnih križevih potov po Sloveniji in obnovite zgodbo o Jezusovem trpljenju.

Velika sobota
Velika sobota je dan kuhanja in pripravljanja jedi, ki se jih bo blagoslovilo. Pri velikonočnem žegnu ne smejo manjkati:

  • šunka ali druga mesnina (Jezusovo telo),
  • hren (žeblji, s katerimi so Jezusa pribili na križ),
  • pirhi (Jezusova kri, simbolizirajo pa tudi ponovno življenje, tako kot zajčki, ki »valijo« pirhe) in potica (ki spominja na Jezusovo krono).

Velika nedelja
Velika nedelja je največji dan, je dan, ko je Jezus vstal od mrtvih in se izmuznil v nebesa. Dan, ko oblečete nova oblačila (ali vsaj obujete nove nogavice) in se ob dobrem obedu poveselite.

Velikonočni ponedeljek
Velikonočni ponedeljek je dan, ko se s prijatelji veselite in je dan, ko pirhi, ki jih v nedeljo niste pojedli, končno pridejo na svoj račun.

Če pa ste ateisti in ne hodite v cerkev, lahko sebi in svojim otrokom ali vnukom pričarate čarobno vzdušje domačnosti in topline, ko skupaj ustvarjate, vsaj barvate pirhe, se veselite in pričakujete. Ni pomembno, ali jih kuhate v soku rdeče pese, ali v čebulnih olupkih. To bodo vaši – otrokovi pirhi, plod vašega ustvarjanja. Čar Velikonočnih praznikov je bil v skromnosti, pričakovanju in skupnem ustvarjanju. Današnji plišasti zajček ali rumeni piščanček bo sčasoma prešel v pozabo. Osebna doživetja, ki so prežeta s čustvi in toplino, pa ne poniknejo, prav tako ne zgodbe babic, ki jih takrat pripovedujejo vnukom, ponovno zasijejo v vsej veličini.