resnice in laži o nadomestnih kartušah
Novice

Miti in resnice o »kompatibilnih kartušah« in še kaj

Kartuše za tiskalnike se lahko danes kupi že skoraj povsod. Ponudba je zelo velika in ravno toliko, kolikor je raznolika ponudba, so raznolike tudi cene. Pri izbiri najcenejše možnosti, lahko precej privarčujete, zato je vsekakor treba skrbno pretehtati različne možnosti nakupa.

Kot že rečeno, pri nakupu naletite na različne oznake kartuš in tudi tonerjev. Oznaka OEM – Original Equipment Manufacturer pomeni, da jih izdelujejo proizvajalci tiskalnikov. Poleg tega tako imenovanega originalnega potrošnega materiala pa obstaja tudi kompatibilni, nadomestni, združljiv potrošni material ali kartuše oz tonerji. O njih pa krožijo različne govorice, in sicer:

  • Originalne kartuše so boljše od kompatibilnih. Natančne primerjave natisnjenih strani z eno in drugo vrsto kartuš so pokazale minimalne, skoraj neopazne razlike. Zato je skrb za kakovost tiska skorajda odveč, ne glede na izbiro kartuše.
  • Kompatibilne kartuše lahko poškodujejo tiskalnik. Vsaka kartuša je pred uporabo testirana in po možnosti tudi certificirana. To velja tako za originalne kot za kompatibilne izdelke. Bojazen, da bi s takšnim izdelkom kakorkoli poškodovali vaš tiskalnik, je odveč, pod pogojem, da kartušo uporabljate v skladu z navodili in jo pravilno namestite.
  • Kompatibilne kartuše so cenejše od originalnih. Drži! Narejene so iz še uporabnih delov originalnih kartuš, se pravi, da se uporabi recikliran material. Proizvodnja takšnih kartuš je zato cenejša, z njihovim nakupom pa lahko privarčujete tudi vi!

Da bo tiskanje kakovostno in boste s tiskalnikom dolgo tiskali, je potrebna pravilna uporaba in redno vzdrževanje tiskalnika. Ljudje po celem svetu so razvili različne trike, metode, trditve, kako bi podaljšali življenjsko dobo kartuš ali tiskalnika. Nekatere izmed njih držijo in so resnično uporabne, druge pa ne.

  • RESNICA: Črnilo v kartušah je ena izmed najdražjih tekočin. Res pa je tudi, da se ga ne porabi na litre, pač pa majhne količine, zato bo nekaj ml črnila v vašem tiskalniku zdržalo kar nekaj časa in tudi strošek na stran zato ne bo tako visok.
  • MIT: Shranjevanje kartuše v hladilniku podaljša njeno življenjsko dobo. Na embalaži po navadi piše, da je najprimernejša hramba na sobni temperaturi.
  • MIT: Če pretresete kartušo, boste še iztisnili nekaj črnila. Toner se lahko pretrese, da se pride še do tistega prahu, ki se skriva po kotičkih in tako natisne še nekaj strani, to pa žal ne velja pri kartušah, saj je v njih tekočina ali gel in ne prah.

Ne čakajte, da vam zmanjka črnila v kartuši. Preglejte si ponudbo kompatibilnih kartuš na naši strani premiumprint.si in si zagotovite rezervne kartuše še danes!