tonerji in kartuše
Novice

Kakšna je razlika med inkjet in laserskimi tiskalniki?

Digitalizacija danes omogoča elektronsko pošiljanje in prejemanje dokumentov ter večino naših notranjih in zunanjih komunikacij. Kljub temu pa v nekaterih primerih še vedno obstaja potreba po papirni kopiji.

V tem članku želimo poudariti temeljne razlike med dvema glavnima vrstama tiskalnikov trenutno na trgžišču, in sicer laserskim in brizgalnim tiskalnikom.

Prvotno so bili laserski tiskalniki primernejši v podjetjih z visokimi potrebami za tiskanje, saj je bila nakupna cena zelo visoka, ekonomske prednosti so bile le v primeru velike količine natisnjenih kopij. Inkjet tiskalniki so bili cenejši za nakup, vendar so bili stroški tiskanja veliko višji.

V zadnjih letih pa se je razlika v ceni zelo zmanjšala, zaradi česar je razlika med prednostmi uporabe in razliko v ceni in obratno manj očitna. Da bi vam pomagali prikazati vam najbolj ustrezno varianto, smo analizirali njihove razlike na številnih ključnih področjih.

Nakup in stroški tiskanja

Če iščete kakovosten tiskalnik po dostopnih cenah, danes ni veliko razlike v ceni med brizgalnim in laserskim modelom. Obe vrsti nudita tudi možnost fotokopiranja slik in skeniranja dokumentov. Če pa tiskate veliko, priporočamo, da izberete laserski model, s katerim lahko sčasoma absorbirate stroške, saj lahko toner izpiše do 3000 strani v primerjavi s 180 s kartušo za inkjet tiskalnik.

Kvaliteta

Oba zagotavljata visoko kakovost tiskanja, le da pokrivata različne aspekte. Pri laserskih tiskalnikih so slike bolj intenzivnih barv, zato so še posebej primerni za natančno reprodukcijo grafik in tabel tudi na običajnem fotokopirnem papirju. Če pa želite tiskati fotografije, je priporočljivo uporabiti brizgalni tiskalnik za bolj naravno reprodukcijo slik z več opaznimi barvnimi odtenki.

Učinkovitost

Toner ima višjo življenjsko dobo od kartuš in posledično večjo učinkovitost, ki vpliva ne le na zmanjšanje stroškov, temveč tudi na zmanjšanje porabljenjega časa za izbiro, nakup in zamenjavo.

Vzdrževanje

Zagotavljanje dobrega delovanja vašega tiskalnik je izjemnega pomena ne gleda ne to, ali gre za brizgalni ali laserski model. Če se sledi navodilom za uporabo, so vzdrževalna dela skoraj vedno preprosta in hitra. Druga možnost je specializirani serviser, ki redno preverja delovanje tiskalnika.

Hitrost tiskanja

Tudi pri nizko cenovnih tiskalnikih so inkjet tiskalniki veliko počasnejši od laserskih. Če torej želite pospešiti delo, se raje odločite za laserski model tiskalnika.

Po tej skrbni oceni podobnosti in razlik med brizgalnimi in laserskimi tiskalniki boste sedaj zagotovo izbrali model, ki najbolje ustreza vašim potrebam. V naši spletni trgovini PremiumPrint pa najdete kakovostne kartuše in tonerje za vse vrste tiskalnikov po izjemno ugodnih cenah.