Pravilna menjava kartuše
Novice

Kako se zamenja kartušo

Kupili ste nove kartuše za vaš tiskalnik, jih vzeli iz škatle…in sedaj? Kako jih zamenjati?

Postopek menjave kartuše je pri vseh tiskalnikih precej podoben. Razlika je le v tem, da nekateri tiskalniki uporabljajo dve kartuši, drugi štiri ali več kartuš. Strnili smo nekaj splošnih nasvetov, kako vstaviti kartuše v tiskalnik ter napotke, kako priti do bolj podrobnih navodil za vaš tiskalnik.

Pred zamenjavo se prepričajte, da ste kupili pravilno kartušo za vaš tiskalnik in preberite navodila o uporabi tiskalnika.

  • Dvignite pokrov tiskalnika. Podajalnik bo kartuše premaknil na mesto, kjer jih lahko odstranite iz tiskalnika.
  • Odstranite prazne kartuše iz tiskalnika. Ponekod je zaščita – pokrov, ki ga je potrebno stisniti skupaj, da lahko izvlečete kartuše. Nekatere imajo manjši ročaj spredaj, ki ga je potrebno potisniti naprej. Večina kartuš nima pokrova, ima pa zatiče, zato jo je potrebno privzdigniti za odstranitev iz tiskalnika.
  • Pripravite nove kartuše. Odstranite zaščitno folijo, ki ščiti čip na kartuši, da se črnilo ne zasuši. Služi tudi temu, da se ne popackamo. Odstranite tudi morebitno zaščitno pokrivalo.
  • Novo kartušo vstavite v ležišče kartuše. Vložite jo enako, kot je bila prej stara kartuša. Primite jo za zgornji del in jo vstavite v režo. Če je potrebno, jo močneje potisnite, zataknite varovalo ter zaprite pokrov tiskalnika. Pred tiskanjem še preverite, če so vse kartuše na svojem mestu ter, če so poravnane in pravilno vstavljene.

Tiskalniki, ki uporabljajo več kartuš, imajo v navodilih opisan tudi poseben postopek vstavljanja kartuš.

  • Pri nekaterih novejših tiskalnikih lahko računalnik ob prvem tiskanju, opozori na zamenjavo kartuše. Vpraša, če želite ”resetirati” stanje črnila v kartuši. Sledite navodilom. Tako imate nadzor nad porabljenim črnilom v kartuši in lahko pravočasno kupite novo. Pri uporabi kompatibilnih oz. tovarniško obnovljenih kartušah po navadi tiskalnik ne prikazuje stanja črnila v kartuši.
  • Pri nekaterih multifunkcijskih napravah je po zamenjavi kartuše potrebno natisniti testno stran, jo skenirati in šele potem lahko nemoteno tiskate.

Za pomoč smo na voljo na info@premiumprint.si,  telefon 031/333-404 ali messenger.