Barvna shema RGB in CMYK
Novice

Kaj pomenijo kratice CMYK in RGB?

CMYK barvna shema: Cyan (modrozelena) Magenta (rdečkasta) Yellow (rumena) K black (karbon – key črna) Za črno barvo so uporabili črko K (Key color) kot ključno barvo za dosego črnih kontrastov.

Te barve včasih imenujemo tudi obdelovalne barve, ker se uporabljajo v procesu štiri-barvnega tiskanja. Če imate doma barvni tiskalnik, potem veste, da so barvne kartuše v teh štirih osnovnih barvah. Vse barve so sestavljene z mešanjem teh barv. Teoretično bi za tisk zadostovale že zeleno modra (cyan), modro rdeča (magenta) in rumena, vendar pa slika ne bi bila kontrastna. Zato se pri tisku potrebuje še črno barvo.

To je odštevalni barvni model, saj se pri tiskanju oziroma mešanju tiskarskih barv dobi vedno temnejšo barvo. Pri modelu CMYK je rezultat odvzemajočih barvnih presekov črna barva.

RGB barvna shema: Red (rdeča) Green (zelenA) Blue (modra)

Pri barvnem modelu RGB je rezultat osnovnih seštevajočih barvnih presekov bela barva. Barve v modelu RGB so svetlejše kot pri modelu CMYK zato, ker model RGB uporablja prepuščanje svetlobe, medtem ko model CMYK uporablja odboj svetlobe.

 

Pri obeh barvnih shemah se z mešanjem reproducira celoten spekter barv. Seveda pa je med njima glavna razlika v uporabi, saj se CMYK uporablja za tisk, medtem, ko se RGB uporablja na računalniških monitorjih in televizorjih LCD, digitalnih fotoaparatih in skenerjih.

Pretvorba iz barvnega sistema RGB v CMYK je relativno enostavna, prinaša pa določene izgube nekaterih barvnih tonov, ker sta barvna sistema precej različna in moramo torej s štirimi osnovni barvami (cyan, magenta, yellow in pa črna) simulirati vse ostale tone. V praksi se ta izguba odraža v manj nasičenih in manj čistih barvah, nekaterih barv pa CMYK barvni sistem sploh ni zmožen prikazati. Določene barve so za to še posebej občutljive, predvsem so to živo oranžni ali živo zeleni toni, modra je malo manj občutljiva, rdeča pa je skoraj enaka.

Kako vedeti kdaj in katero shemo uporabiti ?

Če tiskate na primer vizitko, sliko, glasilo itd uporabite CMYK. CMYK ne vsebuje bele barve, ker se domneva, da bo natisnjeno na belem papirju. Odvisno od odstotka vsake uporabljene barve, bo bela iz papirja, uporabljena za zapolnitev prostora, zaradi česar bodo odtenki izgledali svetlejši.

Za nekaj, kar bo vidno samo digitalno, uporabite RGB. Internet je nastavljen za delo izključno z RGB barvami in za to obstaja preprosta razlaga. Digitalni monitor sestavljajo majhne enote, imenovane piksli. Ti piksli so sestavljeni iz treh svetlobnih enot, ena za rdeče, ena za zeleno in ena za modro. Vrednosti RGB se uporabljajo za te piksle, s čimer se določi svetilnost za vsako svetlobno enoto v vsakem pikslu.