dan žena - 8.marec
Novice

8. marec – DAN ŽENA in zakaj ga praznujemo

Dan žena, ki ga v približno 100 državah po svetu vsako leto praznujemo 8. Marca, je mednarodni dan boja za žensko enakopravnost. Je mednarodni praznik socialne, ekonomske in politične enakopravnosti in dosežkov žensk. To je dan, ko svoje punce, žene, mame, sestre oziroma ženske, ki v naših življenjih igrajo pomembno vlogo, razveselimo z majhno pozornostjo. Toda, a veste, zakaj točno praznujemo dan žena?

Mednarodni dan žena (originalno “Dan delovnih žena”) je mednarodni praznik žensk. Praznik, ko praznujemo ekonomsko, politično in socialno enakopravnost žensk kot tudi njihove dosežke. Praznik so začeli praznovati leta 1911 v Avstriji, Švici, Nemčiji in na Danskem, takrat še na 19. marec.

Davnega leta 1917 na zadnjo nedeljo v mesecu februarju začeli protesti v Petrogradu (današnjem St. Petersburgu), iz katerih je nato zrasla komunistična Oktobrska revolucija.. Car je bil prisiljen k odstopu, začasna vlada pa je ženskam odobrila volilno pravico. To se je zgodilo 23. februarja po julijanskem koledarju, ki je takrat še veljal v Rusiji. Na gregorijanskem koledarju pa je ta dan označeval 8. marec. Tako se je v državah sovjetskega bloka Dan delovnih žena v času komunizma praznoval 8. marca. Datum so v zadnjih desetletjih “posvojili” tudi drugje.

Dan žena v Sloveniji

Tudi v Sloveniji so potekali boji za enakopravnost žensk, tako je že leta 1897 začel izhajati ženski časopis Slovenka, medtem ko je bilo prvo žensko društvo ustanovljeno leta 1898. Pomembna je tudi letnica 1906, ko je prva Slovenka –  Marija Urbas doktorirala iz filozofije na graški univerzi. Ženske so se že močno približale enakopravnosti s tem, ko je bila leta 1945 uzakonjena splošna volilna pravica. Leta 1974 je bilo zapisano v ustavo SFRJ določilo, da ima vsaka ženska svobodno odločanje o rojstvu otrok, leta 1977 pa je bila uzakonjena še pravica vsake ženske do umetne prekinitve nosečnosti iz drugih, ne le zaradi zdravstvenih razlogov. Leta 1989 je začel delovati prvi telefon v sili za pomoč ženskam in otrokom, ki so postali žrtev nasilja.

Na dan žena se spodobi, da ženskam, ki vam veliko pomenijo, podarite majhno pozornost, ki jih opomni, da so cenjene, ljubljene in spoštovane. To si vendarle zaslužijo, kajne?

V Premiumprint ne boste našli cvetja, nakita in podobnih daril. Pri nas dobite poceni in kvalitetne tonerje in kartuše. Z njimi  lahko natisnete fotografije, s katerimi boste mogoče v zadnjem trenutku obdarili vašo mamo, punco, ženo, sestro…majhna pozornost za trajen spomin…